piatok 23. mája 2014

Google knows everything

Ahojte

Dnes si dáme informačné okienko o tom čo všetko dokáže Google. Podľa mňa neexistuje používateľ PC, ktorý by nepoužíval Google. Však je to najpopulárnejší vyhladávač, ale mnohí na ňom využívajú len pár funkcií. Trhá mi srdce keď vidím ako ľudia míňajú peniaze na rôzne aplikácie a programy, ktoré majú stále po ruke a to bezplatne a vôbec o nich nevedia.

1. Ako na google.com hladať 

site:expressionoflifestyle.blogspot.ca ~fashion "boyfriendjeans" -celebrities 2013. .2014

- site: vyhľadá len výsledky z konkrétnej stránky
- ~ hľadá kľúčové slová a tiež slová podobného významu
- "..." vyhľadá len stránky obsahujúce konkrétnu frázu 
- (-)vyhľadá stránky neobsahujúce konkrétny význam  
- vyhľadá len stránky z časového obdobia, ktoré ste zadali

2. Stav zásielky 

Zadajte do vyhľadávacieho poľa číslo zásielky a hneď sa vám zobrazí kde sa Váša zásielka nachádza.
Platí len pre FedEX, UPS, USPS.



3. Prepočítavanie mier

Stačí zadať do vyhladávacieho poľa v angličtine "to" alebo "in" 
126,65 eur to usd
200 pounds to kg 
78 F to C
67 feet in cm 


4. Word, Excel, Kresba, Formulár, Tabuľka 

Google.com má funkciu "Disk" alebo "Dokumenty", kde sa dajú vytvoriť textový dokument, tabuľka v Exceli alebo aj prezentácia alebo kresba. Všetko je to zadarmo a nemusíte si platiť program Windows Office. Dostane sa k nemu zadaním do vyhľadávača drive.google.com alebo kliknutím na ikonku v pravom hornom rohu na domovskej stránke google. Samozrejme musíte byť užívateľom google emailu. 



Google textový dokument
Pri dokončení Vami zvolenej alplikácie si ju môžete stiahnúť do počítača. Stačí označiť položku, kliknúť na ikonku "viac" kde sa vám zobrazia možnosti a zadáte "stiahnúť" alebo "zdielať". Pri zdielaní zadáte email osoby s ktorou danú vec chcete zdielať a celý dokument sa zobrazí v jeho disku. S priateľom máme spoločný biznis a tak spolu sharujeme isté dokumenty, ktoré potrebujeme mať k dispozícii obaja. Je to veľmi pohodlné. 


5. Vyhľadávanie pomocou URL kódu 

Chcete vedieť kde všade sa nachádza vaša fotka z blogu alebo zo sociálnych sietí ? 
Každá fotka, ktorá je uložená kdekoľvek na sieti má pridelený svoj URL kód. Kód zistíme kliknutím pravým tlačidlom myši a zadáním možnosti "Copy image URL ". V google.com klikneme na ikonku "obrázky" v pravom hornom rohu. Zobrazí sa nám príkazový riadok kde je malá ikonka fotoaparátu, klikneme na ňu a prilepíme pomocou CTRL+V náš URL kód. Zobrazia sa nám všetky stránky kde sa fotka nachádza. 




Dokonca keď chcete zistiť pravosť fotky tak pomocou URL zistíte komu naozaj patrí a či si niekto "nepožičal" fotku niekoho cudzieho. Podobne je to aj s fotkou na ktorej sa nachádza celebrita a Vy chcete zistiť jej meno. 

6. Počasie

Stačí zadať do príkazového riadku mesto + počasie . 


7. Kalendár 

Podobne ako sa dostaneme k službe "disk" je to aj s kalendárom. Pri nastavení krajiny sa Vám budú zobrazovať štátne sviatky aj dni voľna. Ak si napíšete do kalendára udalosť na, ktorú nechcete zabudnúť google Vás bude informovať upozornením. 


8. Vyhľadávanie pomocou hlasu 

Taktiež podobne ako v službe "disk" a "kalendár" je to aj s vyhladávaním podľa hlasu. Je potreba mať zapnutý mikrofón. Do príkazového riadku sa Vám zadajú slová, ktoré vyslovíte. 

9. Prekladač

Myslím, že ho netreba obzvlášť predstavovať. Je výborným pomocníkom pri učení cudzieho jazyka, keď neviete ako správne slovíčko vysloviť. Ja ho používam veľmi často. :) V riadku kde píšeme slovíčka je malá ikonka v podobe mikrofónu, ktorý za Vás google správne vysloví. Ak chcete preložiť frázu alebo slovíčko a vôbec neviete v akom jazyku je, zadáte "rozpoznať jazyk" . 

10. Sociálna sieť Google+ 

Sociálna sieť podobná sieti Facebook, ktorú tiež netreba predstavovať. :) 


Tak to by bolo všetko čo ma napadlo a čo pravidelne používam. Nepísala som o službe Blogger, pretože pokiaľ toto čítate nepotrebujete vysvetlenia ako ho používať. :)
Máte aj Vy niejaké triky v Google ? Ak áno napíšte do komentárov a ja ju zaradím do článku ako ďalšiu možnosť. 

Bye ... 





 









5 komentárov:

  1. o sluzbe disk som nevedela a ani o url. prvy bod je zaujimavy uz si to len zapamatat >D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Děkuji Ti za tenhle článek!:) Google je pro mě běžná záležitost, ale o spoustě vychytávek a rozšíření jsem nevěděla. Hlavně rozšířené možnosti vyhledávání se mi budou hodit:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nieje zač :) pre mňa sú tieto veci samozrejmosťou, ale často sa stretávam s ľudmi čo google používajú len na vyhľadávanie článkov. Tak som sa rozhodla priblížiť to aj tým, ktorí to nevedia.

      Odstrániť
  3. Tak o väčšine som vážne nevedela! Super článok, ďakujem za tipy, určite to využijem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že článok napomohol k jednoduchšiemu užívaniu google. :D

      Odstrániť